Министър Караджова домакин на тържество за Световния ден на околната среда
Министър Караджова домакин на тържество за Световния ден на околната среда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министър Нона Караджова ще бъде домакин на тържество по случай Световния ден на околната среда, което ще се състои на 6 юни (понеделник) от 13,00 часа в резиденция „Лозенец".

МОСВ ще отбележи глобалният ден на обединените усилия за опазването на природата съвместно с всички свои партньори и съмишленици. Поканени са министър-председателят и министрите от кабинета, президентът, председателят на Народното събрание и председателите на парламентарните групи, депутатите от парламентарната комисия по околната среда и водите, ръководителят на Представителството на ЕК в България, областният управител и кметът на София, представители на съдебната власт, научната общност, браншови и бизнес организации, неправителствени природозащитни организации, синдикати.

На тържеството ще бъдат връчени призовете на Министерството на околната среда и водите „Зелена България" за зелен бизнес. Кампанията, която е финансирана от Оперативна програма „Околна среда", стартира миналия месец, като досега са заявили участие 75 фирми и бизнес организации. Между тях ще бъдат отличени 12 - по три приза в категориите голям, среден и малък бизнес и три специални награди.

Кампанията за присъждане на призове за „зелени" проекти и инициативи ще продължи до края на годината в още две категории: за най-активна община и за най-зелен град. Най-добрите предложения се определят от независима комисия, в която са поканени за участие известни личности с ярко изразено присъствие в обществото. Кампанията се провежда под мотото „Да си зелен не е само отговорност. Това е поглед в утрешния свят".