Масови нарушения на нормите за безопасен труд в Сливен
Масови нарушения на нормите за безопасен труд в Сливен / netinfo

4 451 нарушения на трудовото законодателство са констатирани по време на проверки на Дирекция „Областна инспекция по труда” – Сливен за първите шест месеца на 2007 година. Най много са нарушенията на нормите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците. Общият брой на тези нарушения е 3 430, което е 77,06% от всички констатирани нередности за първото полугодие.

1 018 броя са нарушенията на нормите на Кодекса на труда, регламентиращи наемането, използването и освобождаване на работна сила. Три са нарушенията на Закона за насърчаване на заетостта. Приложени са 4 325 принудителни административни мерки. Основната мярка за въздействие и отстраняване на нередностите, е даване на задължителни за изпълнение предписания.

За шестмесечието са дадени 4 291 такива предписания. Съставени са актове за спиране на необезопасени машини, работни места и обекти за нарушаване на нормите за безопасни условия на труд и застрашаващи живота и здравето на работниците. Има случаи на работа на височина, без обезопасяване; опасност от поражения от електрически ток; необезопасени стълби, асансьорни шахти и други.

Други новини от Сливен