Малки ямболски математици летят за Южна Корея
Малки ямболски математици летят за Южна Корея / netinfo

Габриел Джарадат на 12 години от VІ „а” клас и Полина Керемедчиева на 13 години от VІІ „а”с клас от ямболската математическа гимназия "Атанас Радев" са включени в шестчленния отбор на България, който ще вземе участие в международното състезание по математика и природни науки в Южна Корея.

Състезанието ще се проведе от 6 до 17 декември е за ученици до 15 години. Шестима са състезателите в националния отбор на България. Четирима – от Софийската математическа гимназия, двама – от ямболската математическа гимназия.

България за първи път участва в това състезание, което се провежда за пети път. Тази година в него ще участват отбори от 60 държави. Ямболските участници са и най-малките в отбора на България. Ръководител на националния отбор е преподавателят в Софийския университет, математикът Емил Колев. Участниците ще се състезават в дисциплините: биология, химия, физика, математика. Оценката от представянето ще е комплексна.

Подготовката на ямболските ученици е безвъзмезден и сърцат ангажимент на преподавателите Светла Цекова – по астрономия и физика, на Даниела Паликова – по химия и биология, Евгений Иванов – по математика. Габриел Джарадат и Полина Керемедчиева са поканени за участие в националния отбор заради техните 1-ви и 2-ри места в национални състезания.