Лекар: Агресията към медици притъпява хуманното отношение към пациента
Лекар: Агресията към медици притъпява хуманното отношение към пациента / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Лекар: Агресията към медици притъпява хуманното отношение към пациента
77268
Лекар: Агресията към медици притъпява хуманното отношение към пациента
  • Лекар: Агресията към медици притъпява хуманното отношение към пациента

Агресията спрямо екипите на спешната медицинска помощ са резултат от болестите в нашето здравеопазване. Това каза пред Дарик председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева.

Според нея хората имат твърде големи очаквания от спешните екипи.

„Няма как спешната помощ да замести липсата на доболничната помощ и няма как да отговори на очакванията на неосигурените пациенти", категорична бе Кателиева.
По думите й именно заради растящата агресия и хаоса в системата, все повече кадри отказват да работят в спешните отделения.
„Агресията над лекарите притъпява до някаква степен и хуманното отношение на медика към пациента". Това смята управителят на частната неотложна помощ в Раковски д-р Георги Георгиев.

Двама лекари бяха изявили желание да напуснат работното си място в Раковски след инцидента с нападнатата д-р Божидара Пеевска по време на нощното й дежурство на 14 декември. След уверението от управителя на здравното заведение д-р Георги Георгиев, че ще гарантира сигурността на всички свои медици обаче до депозиране на молби за напускане не се стигна. Нападнатата д-р Божидара Пеевска също вече е на работа с редовни дежурства.

До края на месеца ще бъде поставена жива охрана пред болничното заведение, както и паник бутони във всички 16 линейки. Такива вече са поставени в лекарските кабинети в Раковски, каза д-р Георгиев.

Паник бутон ще има както при шофьора, така и при лекаря и при евентуално нападение се изпраща сигнал директно до диспечерите за локацията на спешния екип, обясни лекарят.

Според него тези превантивни мерки ще внесат спокойствие в работата на спешните екипи.

Д-р Георгиев очаква и справедлива развръзка по делото с битата д-р Божидара Пеевска.
Надявам се прокуратурата и правосъдието в България да погледнат малко по-сериозно на случаите на агресия над лекари. Крайно време е да има осъдени за подобни деяния, категоричен бе д-р Георгиев.