Калата слиза от сцената окончателно, празнува 50 години в Сатирата
Калата слиза от сцената окончателно, празнува 50 години в Сатирата / netinfo

Големият Георги Калоянчев ще отпразнува тази вечер 50 години на сцената на Сатиричния театър. Това ще бъде и неговото сбогуване с публиката. Бенефисният спектакъл „Калоянчев и приятели" е подготвен от режисьора Бина Харалампиева. Сценарист е Елин Рахнев. Какво точно ще представлява бенефисът на Калата знаят малцина. Единствената подробност, която се съобщава за спектакъла на сцената на Сатиричния театър е, че в него ще се включат Йорданка Христова, както и актьори от други софийски трупи.

Георги Калоянчев е един от създателите на Сатирата. Първият спектакъл, в който той играе, е „Баня", макар и ролята му там да е епизодична. Това се случва в годините, в които Сатиричният театър все още си няма своя собствена сграда.

Следват запомнящи се роли в „Чичовци", „Сако от велур", „Големанов", „Женитба", „Смъртта на Тарелкин".

Преди няколко години Илко Иларионов написа пиеса специално за Калоянчев и Стоянка Мутафова. „Космонавти" присъстваше до неотдавна в афиша на Сатиричния театър.

Въпреки че още през миналата година Георги Калоянчев обяви, че слиза от сцената, той продължи да играе по веднъж в месеца в спектакъла „Квартет". След тази вечер Калата ще се оттегли от театралния живот. Актьорът обяснява окончателното си решение с думите: „Не искам да ставам за смях на публиката, която ме обича".