Те бродят по улиците, надничат в контейнерите за боклук. Няма начин да не ги познаете - по окъсаните дрехи и брадясалите лица.

Проблемът с бездомните е труден за разрешаване дори за големите и богати градове. А те са притегателен център за тези хора, които се надяват да спечелят пари от просия по улиците им.

Вижте в кои градове по света има най-много бездомници:

Мексико Сити, Мексико

В града живеят 30 000 бездомници, от които половината са деца. Бедността е основен проблем. По данни на УНИЦЕФ повече от 25% от децата под 18-годишна възраст живеят под прага на бедността.

Как се живее в изоставена будка за билети?

Москва, Русия

3.4% от населението на Русия е бездомно. От Втората световна война насам бездомниците стават постоянна гледка по улиците.

Какво е да живееш и да отглеждаш децата си в шахтите под земята (ВИДЕО)

Калифорния, САЩ

Над 57 000 са бездомници. 31% от бездомниците редовно ползват наркотици, а 18% имат физическо увреждане. Средната им възраст е 40 години. Във всяка една нощ 12 934 души посещават приют за бездомници.

Да спиш на улицата в най-студените дни

Ню Йорк, САЩ

Тук без дом живеят 60 352 души, от които 25 640 деца. Кметът планира да построи още приюти и да измести 4 000 бездомници към по-малки градове.

Манила, Филипините

Около 70 000 души тук живеят без дом. В цялата страна има 1.2 милиона деца без дом. Голяма част от тези деца започват да ползват наркотици рано. Те не получават адекватни медицински грижи, има висок риск от заразяване със СПИН, преминаване от просия към проституция и др.