Добрич отбелязва 75 години от връщането на Южна Добруджа към България
Добрич отбелязва 75 години от връщането на Южна Добруджа към България / снимка: Dariknews.bg, Добрич, архив

75 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България се отбелязват днес в Добрич. На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в града и се слага край на румънската окупация.

Тази година празника на Добрич ще уважат делегации от побратимени общини от Унгария, Македония, Украйна, Беларус. Официален гост на събитията ще бъде евродепутатът от Европейския парламент Мария Габриел. Очакват се също така дипломати, генерални и почетни консули.

Проявите, посветени на празника, ще започнат в 9.00 ч. във Военното гробище-музей с панихида и военен ритуал с представителни части на Военноморски сили-Варна в памет на загиналите в Добричката епопея от 1916 г. и на героите, посветили живота си на свободата на Добруджа.

От 9.00 до 10.00 ч. ще бъдат поднесени цветя и венци на паметници в Добрич.

В 10.30 ч. в зала „Добрич” ще се проведе тържествено заседание на Общинския съвет и удостояване със званието „Почетен гражданин” на Добрич за 2015 г. Тази година със званието ще бъде отличена еврокомисарят Кристалина Георгиева.

За празника е подготвена богата програма. На различни сцени в Добрич ще се състоят концерти на добрички формации. Кулминацията на тържествата е от 19.00 ч. на площад „Свобода” с концерта „Здравей, Добрич”. В него ще участват поп и рок изпълнители и балетни състави.

С решение на Общинския съвет на Добрич 25 септември е обявен еднократно за празничен и неприсъствен на територията на общината. Денят е неучебен за всички училища в града.

След подписване на Ньойския мирен договор през 1919 г. Южна Добруджа попада в границите на Румъния. Съпротивата срещу румънската окупация продължава до 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба и Южна Добруджа е върната на България. С навлизането на българската армия в региона практически там се възстановява българската власт.

Денят се чества като официален празник от добричлии от 1990 г., когато бе отбелязана 50-годишнината от присъединяване на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България Жельо Желев бе възстановено старото име на града - Добрич.

Други новини от Добрич