Това не е урок по патриотизъм или родолюбие, а история за избора. Изборът да се върнеш в България, в родината, от която стотици хиляди вече избягаха. Това е историята на Иван и Мони. През 2008 г. двамата заминават за Англия. 

„Странно се получи. Тогава жена ми работеше като адвокат, аз тъкмо прохождах с рекламния бизнес. Моя позната от Англия, без аз да знам, беше изпратила някои мои дизайнерски проекти във фирмата, в която работих. Хората бяха впечатлени и ми изпратиха покана с билет”, разказа Иван пред Нова телевизия.

Иван заминава, а няколко месеца по-късно при него отива и съпругата му.

„Аз работих като чистачка и честно казано много ми хареса, защото нямах такива ангажименти каквито тук, така че нямаше нищо, за което да се притеснявам”, споделя Мони.

И двамата са категорични, че годините в Англия не са изгубено време. Уроците, на които ги е научила емиграцията са много, и именно те правят завръщането им желано.

Като емигранти двамата се сблъскват с различни проблеми, а поуките от тях и наученото пренасят у нас.

Целта е постигната. Домът е създаден, дървото посадено, а детето вече е на година и половина. Потегляме. Всеки към работното си място. Иван към офиса, заради който е изоставил Запада. А Мони към детската кухня, която е създала след завръщането си от Англия. Отиваме и при Иван, за да видим мястото, което го е върнало в България.

Мъката е мъка и тук, и там. Щастието е щастие и тук, и там. А успехът - той се цени навсякъде по света.

Източник: Novanews.bg