Димитровград посреща 20 японски деца от пострадалите при земетресението райони
Димитровград посреща 20 японски деца от пострадалите при земетресението райони / снимка: DarikNews.bg, архив

20 японски деца от пострадалите при земетресението райони ще посрещне Димитровград. На последното си за мандата заседание местният парламент прие предложението на кмета Стефан Димитров от общинския бюджет да бъдат отпуснати 12 000 лева. С тях 20 японски деца и 4-ма ръководители ще гостуват в Димитровград в продължение на 10 дни. В сумата са включени средствата за пътни, нощувки, храна и забавна програма.

Точно в деня на земетресението в посолството на Япония димитровградският кмет и посланик Макото Ито подписаха договор за безвъзмездна помощ от японското правителство за ремонт на детската градина в Меричлери. 35 000 евро бе стойността му, а със съфинансиране от общината ремонтът и новото обзавеждане възлизат на 160 538 лева.

В сряда, в навечерието на Деня на независимостта и празник на град Меричлери, посланикът на Япония в България Макото Ито ще открие реновираната сграда на обединеното детско заведение там. То е единственото в града и го посещават 69 деца, разпределени в 3 групи, от които едната е яслена. Сградата е построена през 1984 година и до този момент не е правен основен ремонт.

В двора на детското заведение в знак на доброто сътрудничество ще бъде засадена и декоративна японска вишна, информират от община Димитровград.