Частни колекционери показват шедьоври в изложба
Частни колекционери показват шедьоври в изложба / Sofia Photo Agency - Юлиана Николова

Над 200 експоната от 32 български частни колекции са в изложбата "Другият музей" в Националната галерия за чуждестранно изкуство. Откриването е днес от 18.00 часа.

Непоказвани или малко известни работи на Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Генко Генков, Николай Райнов, Дечко Узунов и други именити наши художници са сред произведенията в изложбата. Роден е между представените чуждестранни знаменитости, съобщи на пресконференция акад. Светлин Русев - главен куратор на експозицията заедно с проф. Иван Маразов.

Изложбата е първата публична акция на Съюза на частните колекционери в България, учреден през март, с председател проф. Валери Стефанов. Уникалните произведения и предмети на изкуството са групирани в разделите археология, изобразително изкуство, нумизматика, филателистика, оръжия и аксесоари към тях, етнография.

"Целта на изложбата е да се разбере, че произведения на изкуството - национално богатство, са спасени от хора, за които държавата не си е мръднала пръста. Точно тях искаме да окуражим и да мотивираме да показват колекциите си, за да бъдат достояние и на учените и изследователите", посочи Светлин Русев, цитиран от БТА.

Частни колекционери показват шедьоври в изложба
netinfo


Идеята на организаторите е също отново да се обърне внимание на необходимостта от промени в законодателството за културното наследство - да се формулират точно понятия като паметник на културата, национално богатство, да се регламентира съществуването на частни колекции и музеи, да се уточни търговският режим - кой на кого какво може да продава, да се реши въпросът с недвижимите паметници на културата.

От съюза обмислят издаването на сп. "Колекционер", ще търсят и сграда, където постоянно да се правят изложби от частните колекции. Ще работят също за промяна на обществените нагласи спрямо българските колекционери и ще подпомагат наши творци с принос за културното наследство на страната, както и създаването на нови произведения.

Частни колекционери показват шедьоври в изложба
netinfo