Близо 7000 посетили подземния минен музей в Перник от началото на 2015-а
Близо 7000 посетили подземния минен музей в Перник от началото на 2015-а / снимка: Dariknews.bg, архив

Подземният минен музей в Перник е посетен от 6825 туристи през първото полугодие на 2015 г. Обектът е сред най-препоръчваните дестинации в близост до София.

Най-голям интерес проявяват учениците, немалко са и организираните пенсионерски екскурзии от цялата страна. В списъка на посетителите фигурират също и доста чужденци. Само през последната седмица първият пернишки рудник е бил разгледан от туристи от Непал, Египет, Латвия, Израел и САЩ.

Подземният минен музей в Перник е единствен на  Балканския полуостров. Той е открит през 1986 г. в две от запазените галерии на първия подземен рудник, работил от 1891 до 1966 г.

Посетителите проследяват историята на въгледобива в автентична руднична атмосфера. 30 експозиционни камери показват развитието на отрасъла от ръчния добив, през извоза на въглища с коне до съвременните механизирани комплекси. В една от камерите е разположен иконостас на небесния покровител на миньорите Свети Иван Рилски.

Въглищно камъче на 25 млн. години е най-предпочитаният сувенир, който гостите отнасят със себе си. Той е придружен със сертификат, указващ произхода му. Подземният минен музей е и сцена за организирането на концерти, модни ревюта, театрални постановки и други изяви.