Благоевградска художничка: Иконописта е призвание
Благоевградска художничка: Иконописта е призвание / © личен архив

Над 800 икони има зад гърба си благоевградската художничка Кристина Иванова. За нея рисуването на икони е вътрешна потребност. Казва, че иконописта е призвание.

"Църковната живопис се откроява с характерна специфика. За разлика от приложното и изящното изкуство при иконописта се спазва стриктно канонът, импровизации няма. "Задължително е иконата е да бъде осветена. Неслучайно казват, че иконата е Евангелие", допълва Иванова.

Благоевградската художничка споделя, че техниката на иконописта е изключително сложна - иконата се изписва на грундирана дъска, на която е залепен плат от лен. Грубата част се шкури и от репродукция се копира образът на светеца. Важно е на каква вдлъбнатината се разполага самото изображение. Друг основен елемент от иконописта са цветовете, задължителни при изображението на някои персонажи. Ореолите са позлатени с варак (златно фолио).

За предпазване на иконата от неблагоприятни въздействия на външната среда боята се покрива с лак. Ако иконата е с големи размери дъската се укрепва с кошаци, за да се избегне огъването й.