БЧК отличи DarikNews.bg за приноса по набиране на средства за Хаити
БЧК отличи DarikNews.bg за приноса по набиране на средства за Хаити / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Няколко месеца след голямата трагедия в Хаити информационният сайт DarikNews.bg бе отличен от Българския червен кръст за своя принос по набиране на средства за пострадалите от разрушителното земетресение.

Сайтът получи от БЧК грамота за особен медиен принос при набиране на средствата за жертвите на земетресението от януари тази година, броят на които надмина 200 000, милиони останаха без дом.

Признание за отразяването на благотворителната кампания получиха и други медии. Не бяха забравени дарителите, благодарение на които България успя да окаже своята финансова подкрепа на пострадалите.

Председателят на БЧК Христо Григоров: „Искам да ви кажа, че без ваша помощ, без помощта на медиите, ние не бихме могли да бъдем толкова активни. Тази акция в Хаити показа нещо много важно - не е толкова важна сумата - тя е 300 000 швейцарски франка - по-важно е, че всички заедно успяхме да покажем на света, че българският народ е народ с ценностна система, в която съществува, и то на доста високо място, съпричастност, милосърдие, готовността да подкрепят човек в нужда".

Кремена Андреева, редактор DarikNews.bg, сподели: „Чувствам се горда, че нашата медия получи признание, но не сме го направили за това. Знаем, че сайтът има много потребители, които влизат ежедневно и чрез публикуване почти ежедневно на номерата, на които можеше да се изпращат SMS-и за нуждите на бедстващите, допринесохме, макар и с малко, за тези хора".

От самото начало на своето съществуване dariknews.bg се намира в тясно сътрудничество с Български червен кръст - сътрудничество, което ще продължи и занапред.