10-годишната Ивана от София покори кавказкия първенец Елбрус
10-годишната Ивана от София покори кавказкия първенец Елбрус / снимка: Gulliver/Getty Images

Десетгодишната столичанка Ивана Пенчева е изкачила кавказкия първенец Елбрус, научи БТА. Тя е най-младата българка, покорила височина от 5642 м в западния масив на върха, потвърдиха от Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Изкачването на четвъртокласничката от 72-ро ОУ „Христо Ботев” в Суходол е регистрирано в Спасителната служба към Министерството на извънредните ситуации в Русия, намираща се под върха. Ивана достигнала най-високата точка на Голям Кавказ заедно с брат си Борис, който е 14-годишен и 56-годишния си баща Бойко Пенчев. Преди две години Борис развял националния трибагреник на Монблан като най-младия българин, качил се едва 12-годишен на алпийския първенец. Миналата година той отново превзел най-високия европейски връх, този път по по-трудния италиански маршрут.

Семейната тройка се сформирала като туристически екип преди шест години, когато започнали да правят първите походи в Рила и Пирин. По-късно тримата преминали алпийски курс и осъществили десетки изкачвания на родните ни първенци. Преди Монблан за един месец 12 пъти изкатерили Мусала.

Ивана получила туристическо кръщение на 7 години и половина, когато заедно с баща си и брат си изминали за 26 дни над 500-километровото разстояние от връх Ком до нос Емине.

„Имаше дни, в които правехме по 40 км преходи, на Ивана съм помагал, като от време на време съм й носел раничката”, разказа Бойко Пенчев. На 8 години момичето преминало по алпийския ръб на Вале Бланш. Сега тръгнах с тях, за да не ги оставям сами, сподели Ивана. Девойката редовно правела чай на баща си и брат си в приют „Мария”, който бил техния изходен пункт на 4100 м надморска височина.

Изкачването на Елбрус беше трудно, признава Борис въпреки солидния алпийски стаж зад гърба си. Маршрутът бил стръмен, времето - студено. Независимо от предварителната тридневна климатизация, при достигането на 5400 м височина на децата започнало да им става лошо. На Борис му се измествали образите, а Ивана я заболяла глава. Тримата намалили темпото, за да избегнат височинната болест и успели благополучно да достигнат върха. Разстоянието от приют „Мария” до Западен Елбрус те изминали за близо седем часа.

Семейството се подготвя всяка зима за летните си преходи. Тримата спят на палатка в снега под връх Мусала и независимо от минусовите температури изкачват рилския първенец и през зимата. Като по-лесен вариант измайсторяват иглу в двора на къщата им в с. Мало Бучино. Там под снега по няколко нощи прекарват само мъжете в семейството. Ние с мама ги гледаме през прозореца, разказа Ивана. Бойко и Борис пък споделят, че в иглуто им е по-топло, отколкото в палатка под Мусала. Те обаче са недоволни, че се налагало често да го кърпят със сняг, когато грее слънце.

Не се притеснявам за децата си в планината, сподели Бойко Пенчев. Според него те са така добре подготвени, че в гората няма да останат нито гладни, нито жадни, нито пък ще им бъде студено. Първокурсникът в софийската строителна гимназия вече дори веднъж спасил баща си в Алпите, който пропаднал в цепнатина на ледник.

Семейството планира през следващата година да катери Памир, или да направи велопоход до Алпите, като междувременно покори някой от върховете на европейската планина. Бойко Пенчев, който вече е ходил в Андите, мечтае да развее националния трибагреник на Аконкагуа (6 960 м) заедно с двете си деца.