Американците са оптимисти в началото на мандата на Барак Обама
Американците са оптимисти в началото на мандата на Барак Обама / БГНЕС

Мнозинството американци са обзети от вълна на оптимизъм след встъпването в длъжност на Барак Обама, като 62% от тях заявяват, че са „изпълнени с надежда“ за следващите четири години, показва анкета на в. „Ю Ес Ей Тудей“ и Галъп, предаде АФП. Само 11% от анкетираните са песимистично настроени, а шестима на всеки десет американци са въодушевени. Преди четири години, при преизбирането на Джордж Буш, оптимистите бяха едва 43%, а песимистите 25%.

Шестима от всеки десет американци са гледали пряко или по новините церемонията по встъпване в длъжност на Обама, срещу 50% през 2005 г. 46% от американците считат, че речта на Барак Обама е била „отлична“. През 2005 г. речта на Джордж Буш беше определена като отлична от 50% от американците, а 35% я считаха за „добра“.

91% от привържениците на Демократическата партия заявяват, че са изпълнени с надежда, а само 1% са песимисти. Дори в лагера на републиканците оптимистите са мнозинство, 31% срещу 27%.

Анкетата е осъществена сред 1012 пълнолетни в деня на встъпването в длъжност на Обама във вторник при статистическа грешка около 3 %, съобщава БГНЕС.