/ Дарик Варна
Капсула на времето с десет детски творби на тема „Писмо до мен след 10 години“ ще пази посланията на варненски ученици. Тя е предадена за съхранение в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.
 
Писмата са отличени в конкурса на Международния литературен фестивал „Варна Лит 2018“ за ученическо есе. Целта е да се съхрани информация за вижданията и мечтите на днешните деца относно техния живот и заобикалящия ги свят след 10 години, когато ще бъдат огласени отново. В капсулата са запечатани детските мечти, планове, тревоги и очаквания за живота след десетилетие на 10 деца. В конкурса „Писмо до мен след 10 години“ са участвали близо 100 ученици на различна възраст от много варненски училища.
 
Творбата, грабнала специалната награда в конкурса, е на 9-годишния второкласник Йоан Костов и гласи: „Леля Живка има куче - Пантелей. И аз искам куче, обаче мама не дава, изморена е от чистене и от гледане на животни преди мен. Ще правя най-хубавия зехтин и ще го продавам. Обещал съм на много хора да им давам от него, на мама и татко - по 2 литра месечно, на баба, на леля и чичо също, ако още са живи”. Той пише още: „Мисля да заживея на село. Ние село нямаме, живеем в апартамент, а вътрешният ни двор за нищо не става”.

Капсула на времето ще пази послания на варненски ученици
Дарик Варна

 
„Животът е като парченце шоколад – тъмен на вид, невероятен на вкус и винаги недостатъчен”, изтъква в творбата си ученичката Катерина Добрева.
 
„Всички мечтаят да се трудят. Никой не желае да спечели от лотария - това не съществува в нито едно писмо. Преобладаваха оптимизмът и дързостта на младостта, която беше развихрила фантазията си какви невероятни неща могат да се случат за 10 години – от летящи коли, тръби за наливане на знания в главата, липса на учебници, но никой не каза, че не иска да учи. Всички искаха да се трудят, да учат, да зарадват родителите си”, споделя координаторът на конкурса Даниела Цочева. В писмата си варненските ученици не обрисуват апокалиптични картини, а включват отговорното отношение към природата, града, в който живеем, пешеходните пътеки и алеи, отбелязва още Цочева.

Капсула на времето ще пази послания на варненски ученици
Дарик Варна

Десетте наградени есета, заедно със снимки, са поставени в специално изработена кутия. Пъстроцветната „капсула на времето” е изработена от стрийт арт художника Виктория Георгиева - Маус.
 
В следващите два месеца капсулата ще се намира в Детския и средношколски комплекс на Варненската библиотека, след което ще бъде прибрана в хранилището на книжната институция.