/ iStock/Getty Images
Около 100 хиляди руски ученици не са седнали на чиновете си през новата учебна година, защото родителите им са предпочели алтернативни форми на обучение, показва проучване на глобалната образователна конференция EdCrunch, цитирано от РИА Новости.

"На 1 септември 100 хиляди деца не са седнали на чиновете си в Русия, тъй като родителите им са предпочели алтернативни форми на образование, включително семейно образование. Броят на тези семейства нараства със 100% годишно", се казва в документа.

Според Министерството на образованието на Руската федерация за учебната 2016-2017 г. общият брой на учениците в общообразователните институции възлиза на 14 491 милиона деца, от които близо 8,5 хиляди са били образовани чрез алтернативна форма на семейно образование, тоест около 0,058%.

Тази година експертите на EdCrunch регистрират нарастващо търсене на алтернативни учебни формати и оценяват броя на тези ученици на 100 000.

"Бързото нарастване на процента на преминаващите към домашно училище говори не само за недостатъците на традиционното училище, но и за предимствата на съвременните подходи в образованието ... Въпреки факта, че има определени проблеми при учене в дома - например, по-малко възможности за социализацията на детето, проблемът с организацията на образователния процес и т.н. - семейното образование ще продължи да набира темпове“, коментираха представители на EdCrunch.
БГНЕС