РБ с предложение собствениците на терени, определени за озеленяване, да бъдат освободени от такса смет
РБ с предложение собствениците на терени, определени за озеленяване, да бъдат освободени от такса смет / снимка: БГНЕС, архив
РБ с предложение собствениците на терени, определени за озеленяване, да бъдат освободени от такса смет
82422
РБ с предложение собствениците на терени, определени за озеленяване, да бъдат освободени от такса смет
  • РБ с предложение собствениците на терени, определени за озеленяване, да бъдат освободени от такса смет

Кандидатът на Реформаторския блок за кмет на София Вили Лилков провежда среща с граждани в читалище „Възраждане” в кв. „Дървеница”. На срещата присъства и кандидатът за кмет на район „Студентски” Божидар Василев.

В срещата се включиха граждани от кварталите „Мусагеница” и „Дървеница”. Те представиха много проблеми пред кандидатите. Липсва на тротоари, липса на улици, липса между отделните квартали и улици, напълно разрушена инфраструктура, липса на осветление, особено около парк „Въртопа” и гробищния парк, както и в междублоковите пространства. Най-остро гражданите поставиха въпроса за парк „Въртопа” и тяхната собственост, както и влизането в сила на плана за този парк, който според Вили Лилков е уникална връзка между Витоша и централната градска част.

Това, което притеснява хората, е, че повече от 20 години те плащат такса смет за терени, които са отредени за озеленяване и на практика те не могат да ги ползват. Хората нито могат да ги обработват, нито могат да ги застрояват, но в същото време плащат такса смет.

В тази връзка кандидатът на Реформаторския блок за кмет на София Вили Ликов и кандидатът за кмет на район „Студентски” Божидар Василев поеха ангажимент да прокарат в Общинския съвет решение, че собствениците на имоти, отредени за озеленяване, които не могат да ги ползват, да бъдат освобождавани от такса смет.

След изборите заедно с гражданите Вили Ликов и Божидар Василев ще инициират подписка и ще внесат в Общинския съвет предложение за промяна на Наредбата, така че тези хора да бъдат освободени от такса смет.

Вили Лилков посочи, че освен парк „Въртопа” има много други такива терени в София, като Южния парк и редица междублокови пространства. На хората се реституират терени обаче, те са определени за зелени площи, не могат да се ползват. В публичен интерес е те да останат зелени, но според него е справедливо собствениците да бъдат освободени от такса смет. 

Кандидатът за кмет на район „Студентски” Божидар Василев призова гражданите да участват активно в управлението на общината в района. Той допълни, че само така един кмет ще може да реши проблемите, които стоят на и пред общината, и пред гражданите.

Вили Лилков определи срещата като изключително полезна.