Стиска ли ви да пробвате?
Гледате снимките от последното парти и колкото да не ви се иска да си признаете - май кантарът не е развален и наистина сте качили няколко килограма през зимните месеци.

Ново тяло само с едно упражнение за 28 дни (СНИМКИ/ВИДЕО)

Лятото също наближава, а заедно с него идва и времето на по-оскъдните дрехи, които разкриват всички несъвършенства. Ако сте готови да дадете всичко от себе си и да постигнете блестящи резултати, методът Табата е именно за вас.

Методът Табата…стиска ли ви да пробвате?

Методът Табата е високоинтензивен тренировъчен режим, водещ до забележителни резултати. Става въпрос за тренировка, която трае 4 минути, при това заедно с почивката, но не се заблуждавайте от продължителността.

Шест начина да запазим мотивацията и да не се отказваме от тренировките

Методът Табата или "протоколът Табата", както още е известен във фитнес средите, носи името на д-р Изуми Табата, който през 1996 г. публикува документирани доказателства и резултати от интензивното трениране.

Дъска
ThinkStock/Getty Images

Отговорът се крие в следното: горенето на калории и мазнини при ниско и средноинтензивните тренировки приключва с края им, докато при високоинтензивното натоварване изгарянето продължава дълго след като е завършила тренировъчната сесия.

Правят се осем работни серии с продължителност 20 секунди, като почивката между тях е 10 секунди. За да има нужния ефект, трябва да се стремите да направите колкото се може повторения във всяка серия. Ако ви е лесно, включете тежести или увеличете интензивността.

Основното правило при избора на упражнения за 8-те серии е да участват възможно по-голям брой мускулни групи. Важно е да не се надценявате и да сте загрели преди тренировка.
Ето и някои подходящи упражнения със собствено тегло, които могат да се правят и вкъщи:

- Клек;
- Бърпита – като можете да включите различни варианти с или без опора или отскок;
- Подскоци
- Клек заедно със скок с кръстосване на крака
- Лицева опора
- Различни вариации на дъска
- Напад

И не забравяйте - Табата е много интензивен метод, не е тренировка за всеки ден – 3-4 пъти седмично е напълно достатъчно, и е добре начинаещите да не започват с него преди да укрепнат физически.

Готови ли сте? Ето няколко видеа с тренировки. Гарантирам ви силно учестени пулс и дишане, както и много пролята пот!  

Още здраве и спорт:

Седем сутрешни навика, които ни правят щастливи

Тренировките 3 пъти седмично са най-ефективни

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Пилатес вкъщи за стегнат корем (ВИДЕО)

5 грешки, които правят жените във фитнеса (ВИДЕО)

Лесни упражнения за стегнати бедра (ВИДЕО)

Шест начина да запазим мотивацията и да не се отказваме от тренировките