Шест начина да запазим мотивацията и да не се отказваме от тренировките
Шест начина да запазим мотивацията и да не се отказваме от тренировките / ThinkStock/Getty Images

Много хора започват да тренират и после се отказват заради липса на време, енергия или интерес. В същия момент те все пак искат да подобрят здравето и външния си вид.

За да продължим с тренировките, трябва да успеем да преодолеем трудния момент, пише „Хъфингтън пост".

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Да гоним фитнес целите си може да стане проблем заради постоянното предизвикателство, което отправяме на себе си. Увереността и амбицията струват много енергия, още преди изобщо да сме започнали да тренираме.

Когато сме изправени пред предизвикателствата на ежедневието, лесно пренебрегваме тези, които сами си поставяме.

Лесни упражнения за стегнати бедра (ВИДЕО)

Ето няколко съвета как да запазим мотивацията си в моментите, когато ни е особено трудно:

Добра причина

Просто и ясно - защо тренираме? Какви резултати си представяме? Външният си вид ли искаме да подобрим, да се чувстваме по-здрави, да сме по-умели в някакъв спорт, или нещо друго? От 1 до 10 във възходящ ред колко силно го искаме? Ако не е 10, трябва да потърсим по-добра причина. Това е основата, която поддържа мотивацията в трудните ни дни.

Отговорът е „да"

Когато се питаме дали трябва да отидем да тренираме, отговорът винаги е „да". Уморени сме? Упражненията ни дават енергия. Имаме махмурлук? Нека го „изпотим". Нямаме време? Дори 10-минутните тренировки са ефективни. В лошо настроение сме? Упражненията увеличават притока на ендорфин към мозъка, от което се чувстваме по-щастливи. Отговорът е „не", само когато сме ограничени по медицински причини.

Разнообразие

Нужно е да разнообразяваме упражненията, когато ни е скучно. Във фитнеса има няколко добре известни компонента - сила, кардио, гъвкавост и т.н. Може би харесвате тичането повече от вдигане на тежести, но се старайте да изпробвате нови упражнения достатъчно често.

Намерете си другари

Тренировките с приятели или друга група от хора имат много предимства. Решителен партньор във фитнеса означава, че ще имаме човек, на когото може да се разчита, с него може да се съревноваваме, а времето ще минава по-бързо. Присъединяването към група за тренировки има същите предимства, но в по-голяма степен. Някои групови тренировки като спортните лагери, кросфит сесиите, групите за тичане и отборните спортове имат незаменима атмосфера.

Бързата тренировка

Нужна ни е поне един вид тренировка, която можем да изпълним вкъщи, за кратко време и с минимум екипировка. Кратко търсене в интернет ще ни покаже многобройни варианти за домашни упражнения.

Награди за постижения

Тежката работа винаги заслужава поощрение. Можем да измислим страхотна награда, която да си подарим щом постигнем някоя голяма цел, както и по-малки подаръци за частичните успехи. Подходящи са спа почивка, свободен ден или мечтана покупка.

Източник: БГНЕС