Защо е толкова оранжев морковът?
Защо е толкова оранжев морковът? / ThinkStock/Getty Images

Учени, които изцяло дешифрираха генома на моркова, откриха специфичния ген, отговорен за натрупването на каротена и за оранжевия му цвят.

Каротенът е оранжев пигмент, който се среща и в други зеленчуци, и се преобразува от черния дроб във витамин А. Той е от жизнено значение за човешкия организъм и е считан за силен антиоксидант.

Британец отгледа най-дългите цвекло, морков и пащърнак в света (ВИДЕО)

След като са открили специфичния ген, който спомага за натрупването на пигментите на каротена, учените от университета в Уисконсин се надяват, че ще разработят трайни източници на витамин А.

Ще бъдат селектирани нови разновидности от плодове и зеленчуци, богати на тази жизненоважна съставка. За тази цел ще бъде осъществена асистирана селекция въз основа на генома на моркова.

Източник: БТА