Почти всеки десети случай на преждевременна смърт е неразривно свързан със заседнал начин на живот
Почти всеки десети случай на преждевременна смърт е неразривно свързан със заседнал начин на живот / iStock/Getty
Резултатите от ново изследване сочат, че хората, които предимно стоят прави или ходят два-три часа, докато са на работа, са с по-малък риск от затлъстяване и високо ниво на холестерола, съобщава Journal of Epidemiology & Community Health.

Лесен и ефикасен метод да прочистим организма си от токсични протеини
 
Почти всеки десети случай на преждевременна смърт е неразривно свързан с ниско ниво на физическа активност и преди всичко със заседнал начин на живот.

Мързелът е заразен, установиха френски учени.
Мнозина предпочитат да прекарват свободното си време, седейки удобно или излежавайки се Thinkstock/Getty Images

Мнозина предпочитат да прекарват свободното си време, седейки удобно или излежавайки се. Освен това много хора са принудени да седят цял ден на работното си място в офиса. "Затова борбата със заседналия начин на живот може да донесе много ползи на общественото здравеопазване", заявиха учени от Кралския университет в Белфаст.

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави
 
Дори повърхностното наблюдение на хора, които водят заседнал начин на живот, през последните 3-4 години показва, че сред тях затлъстяването, повишеното ниво на холестерола, диабетът, сърдечните и сърдечносъдовите болести са няколко пъти по-чести, отколкото сред другите хора.

котка коте мързел
Мнозина предпочитат да прекарват свободното си време, седейки удобно или излежавайки се ThinkStock/Getty Images

Учените ползвали данни не само за Великобритания, но и за други развити страни в света. По мнението им, най-проблемна е ситуацията в страните с развита икономика.

Колкото по-дълго седиш, толкова по-кратко живееш
 
Оказало се, че всеки трети британец страда от недостатъчна двигателна активност и прекарва около 6 часа дневно, седейки или лежейки пред компютърния екран. Това води до гореспоменатите здравословни проблеми и заболявания, от които ежегодно умират близо 70 хиляди жители на Обединеното кралство.

о
Всеки трети британец прекарва около 6 часа дневно, седейки или лежейки пред компютърния екран iStock/Getty Images

Най-честата причина за преждевременна смърт е диабет тип 2. У водещите заседнал начин на живот вероятността от появата му е почти два пъти по-голяма, отколкото у другите хора. При това заради недостатъчната двигателна активност у всеки шести диабетик се появява невъзприемчивост към инсулина.

Как да компенсираме цял ден седене в офиса?
 
Учените заключиха, че заседналият начин на живот е огромна заплаха за здравето на милиони хора. Тя обаче може да се избегне, ако нивото на физическите натоварвания се увеличи с 50 на сто. Редовното спортуване, физическите упражнения, отказът от консумация на вредни храни и здравият сън могат да променят нещата.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА