/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета на Ливърпул, Великобритания, установиха, че проблемите със здравето се появяват още на втората седмица при заседнал начин на живот, пише в. "Дейли мейл".
 
Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

Известно е, че липсата на движение води до развиване на диабет тип 2, сърдечни проблеми и инсулт. Но изглежда негативните последствия за организма започват да се проявяват много рано. И все пак, според експертите, те са обратими.
 
10 причини, които ще ви накарат да бягате още от днес

В изследването участвали 45 души на средна възраст 36 години. Те не се занимавали с никакви физически дейности като тичане или посещаване на фитнеса, но всеки правил поне 10 000 крачки на ден. Доброволците водели заседнал начин на живот две седмици.
 
Лошото хранене е новата норма в света

Участниците ходели на работа с автомобила си или с обществен транспорт, ползвали асансьори и ескалатори вместо стълбища, а почивните дни прекарвали пред телевизора или компютъра. Те носели специални устройства, които следели активността им. Всеки от тях бил помолен да се придържа към нормалния си хранителен режим и да си води дневник за консумираните храни.
 
След две седмици резултатите показали, че участниците са напълнели в талията и количеството на мазнини в организма на всеки един било увеличено. В допълнение, били намалели мускулната маса и сърдечно-респираторната издръжливост. Участниците имали и понижена инсулинова чувствителност. Най-изразени били всички тези промени при хората, които имат близък роднина с диабет тип 2.
 
Спортът забавя стареенето, доказаха учени

След това доброволците били помолени да станат физически активни отново. И само две седмици всички от по-горе изброените проблеми отшумели. Затова експертите съветват да се движим колкото е възможно повече, като ходим пеша често, изкачваме стълби и пазаруваме в супермаркета, а не в интернет.
БТА