Физически упражнения за здрав скелет
Физически упражнения за здрав скелет / Thinkstock/Getty Images
Изследване на учени от университета на Британска Колумбия навежда на мисълта, че физическата активност има значим ефект върху костната маса в тийнейджърските години, съобщи ЮПИ.

Методът Табата или как да изгорим мазнините за 4 минути (ВИДЕО)

То обхванало 309 момчета и момичета в тийнейджърска възраст. Резултатите показали, че извършвалите умерени или интензивни физически упражнения участници са с по-голяма костна маса в зони, които допринасят за по-голямата здравина на костите. У водилите заседнал начин на живот подобна закономерност не била наблюдавана.

Шест начина да запазим мотивацията и да не се отказваме от тренировките

Учените анализирали резултатите от 37 предишни изследвания и заключили, че физическата активност, свързана с вдигане на тежести, е по-ефикасна за увеличаване здравината на костите в сравнение с физическите упражнения, които не включват вдигане на тежести.

Тийнейджърите, които извършват по-усилени физически упражнения, свързани с вдигане на тежести, извличат най-голяма полза, що се отнася до здравината на костите. В бъдеще специалистите предвиждат да определят оптималния баланс между интензивната физическа активност на тийнейджърите и темповете на растеж на костите.

Здравите кости имат нужда от много слънце

"Получените резултати потвърждават, че физическата активност е с ключово значение за здравия скелет“, заяви Хедър Маккей от екипа. „Важно е децата и тийнейджърите да се отдалечат от компютърните и телевизионните екрани, да станат от канапето и да се движат".

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Bone and Mineral Research.

Още спорт и здраве:

Десетте най-полезни упражнения, които всеки може да прави

И една минута движение дневно е полезна за здравето

Тренировките 3 пъти седмично са най-ефективни
БТА