Лошото хранене е новата норма в света
Лошото хранене е новата норма в света / ThinkStock/Getty Images

Лошото хранене е "новата норма" в света, подхранвано от затлъстяването, а не само от глада, характерен за най-бедните държави, съобщиха АФП и Би Би Си. Авторите на "Глобален доклад за храненето" на ООН твърдят, че 44 процента от държавите изпитват "сериозни нива" както на недохранване, така и на затлъстяване.

Традиционно лошото хранене се свързва с гладуващи деца със забавено развитие и предразположеност към болести. Това все още са сериозни проблеми, но в тази област е отбелязан прогрес.

Българите не спортуват и се хранят нездравословно, сочи проучване

"Смайващо глобално предизвикателство", според авторите на доклада, поставя увеличаващото се затлъстяване, което се отчита навсякъде по света. Стотици милиони хора се хранят лошо, защото са с наднормено тегло, имат висока захар или холестерол.

Изследването дава ново определение на това, което светът възприема за лошо хранене, каза един от неговите ръководители проф. Корина Хоукс.

Животът в беден квартал носи риск от затлъстяване

Докато много държави са на път да изпълнят целите за намаляване на броя на децата със забавен растеж и на децата с поднормено тегло, много малко имат прогрес във връзка със затлъстяването и свързаните с него заболявания. Всъщност, подчертава докладът, броят на децата до пет години с наднормено тегло бързо се доближава до този на децата с поднормено тегло.

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

"Живеем в свят, където лошото хранене е новата норма", каза друг ръководител на изследването Лорънс Хадад. „Това е свят, който всички трябва да обявим за напълно неприемлив".

Авторите на доклада призовават за повече средства и политическа ангажираност за справяне с проблема.

Източник: БТА