Животът в беден квартал носи риск от затлъстяване
Животът в беден квартал носи риск от затлъстяване / ThinkStock/Getty Images

Израстването в беден квартал увеличава риска от затлъстяване, като тенденцията е по-силно изразена сред младите жени, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета на Колорадо в Денвър установили, че за младите хора, които живеят в квартал с ниски доходи, рискът от затлъстяване е по-голям. Дори преместването в по-беден квартал увеличава този риск. И обратно, напускането на квартал с ниски доходи може да го намали.

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

"Изследването разкрива, че продължителното пребиваване на тийнейджъри на едно място може да повлияе върху здравето им в дългосрочен план", заяви д-р Адам Липърт от университета. „Окуражаващо е, че рискът от затлъстяване може да се намали чрез напускане на район с ниски доходи".

Изследването обхванало 12 164 тийнейджъри - ученици от 7-и до 12-и клас в средни училища. Здравословното им състояние било следено 13 години.

Старите традиции в храненето - извор на здраве

Резултатите показали, че за тийнейджърите, които живеят в квартали с ниски доходи, рискът от затлъстяване е по-голям в сравнение с този за живеещите в богати квартали техни връстници. Преместването в по-беден квартал увеличава този риск.

Учените освен това констатирали, че при пребиваване на едно и също място за по-дълги периоди недостатъчната физическа активност, нездравословното хранене и увеличеният стрес са свързани с по-висок риск от затлъстяване.

Източник: БТА