/ ThinkStock/Getty Images
Близо 55 години след едно от най-мистериозните бягства от затвора „Алкатраз”, полицейското разследване по случая отново е възобновено. На 11 юни 1962 г. трима затворници успяват да избягат от смятания за непробиваем калифорнийски затвор, като пропълзяват по вентилационните тръби.

Тримата остават в неизвестност и до днес, като тогавашното разследване стига до извода, че бегълците са се удавили, а телата им са отнесени в океана. Преди дни обаче калифорнийска телевизия съобщи, че се е сдобила с копие от писмо, изпратено през 2013 г. на полицията в Сан Франциско.

Най-зрелищните бягства от затвора

Подателят му твърди, че е един от прословутите бегълци, болен е от рак и обещава да се предаде, ако властите му предоставят медицинска помощ и гарантират, че няма да лежи повече от година в затвора.
 

Алкатраз
ThinkStock/Getty Images

 „Казвам се Джон Англин. Избягах от Алкатраз през юни 1962 г. с брат си Кларънс и Франк Морис. В момента съм на 83 и не съм добре. Болен съм от рак. Да, всички ние успяхме през онази нощ, макар и на косъм”.
Така започва писмото, изпратено на полицията в Сан Франциско още през 2013 г. Назначените съдебни експертизи за пръстови отпечатъци, ДНК и почерк, не дават категоричен отговор за самоличността на подателя, а ФБР решава да размрази случая, затворен още през 1979 г.

„Алкатраз” се намира на едноименен остров, разположен на миля от калифорнийския бряг и заобиколен от силни и непредвидими подводни течения. Строен е като военна крепост, а през 30-те години на ХХ в. е превърнат във федерален затвор. В него са пращани затворници с лошо поведение или с предишни опити за бягство. Смята се за абсолютно непробиваем, като малкото опити за бягство от него завършват със залавяне, застрелване или удавяне.

"Същински дявол", сравняван с Ханибал Лектър, избяга от затвор в САЩ

На 11 юни 1962 г. банковите обирджии Франк Морис и братята Джон и Кларънс Англин стават първите предполагаеми бегълци от "Алкатраз". В продължение на 6 месеца триото разширява отвора на вентилационната шахта в една от килиите с подръчни материали като лъжици и стари остриета от трион. Ползват дори самоделна бормашина, сглобена от стара прахосмукачка, а Морис прикрива звука от работата като свири шумно на акордеона си.  
Пълзейки из вентилационната мрежа тримата стигат до покрива на затвора, успяват да се спуснат от него и отплуват с импровизиран сал, направен от съшити дъждобрани. Още същата нощ започва претърсване на крайбрежието, разказва Джолийн Бабяк, която по онова време е била 15-годишна.

"Събудиха ме сирените, които никога преди това не бях чувала и не бях много сигурна за какво са, въпреки че се досещах. Майка ми ме посрещна на стълбите и ми каза: „Облечи се. Ще претърсят къщата", посочва тя.

От тримата обаче няма и следа. След месеци морето донася човешки кости на брега. ФБР обявява, че принадлежат на един от бегълците и затваря случая, разказва Джон Кантуел от щатската полиция.

"Федералното бюро на затворите казва, че са потънали веднага след като са избягали от "Алкатраз" и телата им са изчезнали в Тихия океан. Край на историята", припомня си той. Някои от наследниците на братята Англин през годините твърдят, че те са живи и са правили спорадични опити за контакт. През 2015 г. двама от племенниците им заявяват, че чичовците им са все още живи, намират се в Бразилия и са над 80-годишни.

Румънци избягаха от италиански затвор като на кино

И дори показват снимка и коледна картичка, изпратена от тях. След анализ на почерка се доказва, че е оригинална, но точната й дата така и не е доказана. В писмото до полицията от 2013 г. Джон Англин твърди, че Кларънс и Морис са починали преди няколко години и моли за медицинска помощ, защото самият той е болен от рак.

"Ако са успели, значи са комуникирали с някого. Така че някой, някъде ще знае, ако той е още жив”, смята Джеф Харп, експерт по сигурността. 11 юни 62-а обаче остава последната дата, на която тримата последно са видени живи. През 2014 г. група холандски изследователи пресъздава чрез интерактивен модел условията през нощта на бягството и стига до извод, че тримата имат реален шанс за бягство и оцеляване в определен отрязък от време малко преди полунощ.

Алкатраз
ThinkStock/Getty Images

Един от племенниците им пък  твърди, че техен съкилийник му разказал, че лично е посъветвал Англин да отрежат всичките си връзки след бягството, ако искат да останат незаловени и допълва: „Братята несъмнено са направили точно това, което ги посъветвах.”