Добрата закуска, особено когато е богата на протеини, намалява натрапчивото желание за определени храни по-късно през деня, сочи проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Според д-р Хедър Лийди, ръководител на изследването, протеиновите закуски намаляват не само апетита за сладки храни, но и за солени храни с високо съдържание на мазнини. Ако се пропусне закуската, желанието за похапването им продължава да се увеличава през деня.

закуска
ThinkStock/Getty Images

Изследването показва, че различните видове закуска влияят върху нивата на невротрансмитера допамин, който е свързан с начина, по който обработваме и търсим възнаграждаващи стимули, включително и с желанията за определени храни. Когато ядем, равнището на допамин скача, което дава чувство за възнаграждение.

8 чудесни идеи за бърза и здравословна закуска

Нивата на допамин са притъпени при хората с наднормено тегло и при тях се изисква повече храна, за да получат същото чувство на възнаграждение, смятат учените. Но подобни реакции са наблюдавани ѝ при хората, които пропускат закуската.

Полезна и вкусна закуска за работещи момичета (ВИДЕО)

Затова екипът изследователи препоръчват да не се пропуска закуската, богатата на протеини. Тя противодейства на тази тенденция за преяждане.

закуска
ThinkStock/Getty Images

И още по темата:

Какво закусват най-успешните хора в света? (ВИДЕО)

Защо е важно да закусваме? (ВИДЕО)

Закуска за сваляне на корема от хранителни специалисти

Правилната закуска съхранява красотата на кожата

Шест храни, които трябва да избягваме на закуска (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук