/ Istock
В субтропичните морета, които са миели бреговете на архипелага, съставлявал Европа преди 83 милиона години, е живяла една от най-големите костенурки в историята. Древното влечуго с размерите на малък автомобил като "Мини Купър" смело е преодолявало опасните води, предаде Ройтерс.

Учени описват в публикация в сп. "Сайънтифик рипортс" откритите в североизточната част на Испания фосили на костенурка, наречена Leviathanochelys aenigmatica. Тя е била дълга около 3,7 метра, тежала е малко под два тона и е живяла през периода креда - последната глава от ерата на динозаврите. Това е най-голямата известна костенурка в Европа.
 
Съвременният гигант сред тези влечуги - кожестата костенурка, която може да достигне на дължина до два метра и е известна с маратонските си миграции, е като джудже в сравнение с древното влечуго. Leviathanochelys aenigmatica обаче отстъпва по размери на Архелон - най-голямата известна на науката костенурка, която е живяла преди около 70 милиона години и е била дълга приблизително 4,6 метра. 

"Дължината на Leviathanochelys aenigmatica е била колкото на автомобил "Мини Купър", а на Архелон - колкото на "Тойота Корола"", казва палеонтологът и съавтор на изследването Алберт Селес от Каталунския институт по палеонтология, изследователски център, свързан с Автономния университета на Барселона. 

За костенурката Leviathanochelys aenigmatica е било добре да е с размерите на автомобил, имайки предвид опасния "трафик" в древното море Тетис, в което е плувала. Огромни морски влечуги с мощни челюсти, наречени мозазаври, по това време са били най-големите хищници, като дължината на някои от тях е надхвърляла 15 метра. Различни акули и скатове, както и рибоядни морски влечуги с дълги шии, наречени плезиозаври, също са дебнели.

"По време на периода креда се наблюдава тенденция към увеличаване на размера на тялото при морските костенурки, като Leviathanochelys aenigmatica и Архелон вероятно са били най-големите. Възможната причина за това е натиск от хищници, но са вероятни и други фактори", казва водещият автор на изследването Оскар Кастильо от Автономния университет на Барселона.

Съдейки по вкаменелостите костенурката Leviathanochelys aenigmatica е била е създадена за живот в открития океан, като се е връщала на сушата само в редки случаи, например, за да снася яйца.

"Енигматичното" си наименование древната костенурка получава заради големите размери и любопитната форма на таза, който според учените е свързан с дихателната й система.
 
БТА