"Казвам се Теко Барберо и съм сляп". Така се представя човекът, който е професионален фотограф и учител. Теко Барберо почти е загубил зрението си, но това не го спира да се занимава с фотография.

"Повече от 10 години се занимавам с фотография. Не е нужно да виждаш. Трябва да усещаш образа с всички сензори на тялото си", смята той.

Теко е 95% сляп, но решава да се запише на курс, за да разшири знанията си. "Помислих си: Добре, ще започна курса, но има ли смисъл", продължава разказа си фотографът.

Той е почти сляп, но създава невероятни картини

„Накрая се записа. Доста се разви. Дори си намери работа, свързана с реклами", казва майката на Теко.

Предизвикателството-да го третират като равен

Теко е работил по проект за Националната асоциация за хора с увреждания. Това му е дало голям тласък в кариерата. "Ако няма кой да ти подаде ръка, няма как да станеш някой. След този проект хората започнаха да ме приемат по-сериозно", споделя той.

Сега той дава уроци на слепи ентусиасти - как да държат фотоапарата, какво е фотография, как да стабилизират изображението.

Сляп шофьор разви скорост от 323,2 км/ч на писта в Йоркшир

Как да научиш някой, който не може да вижда, да прави снимки?

"Трябва да ги накараш да осъзнаят, че фотографията е част от тях. Не е важно само да имаш добро око или добра техника. Ако не можеш да усетиш точния момент, няма как да направиш добра снимка", категоричен е фотографът.