В Италия купуват скъпи телевизори, а гледат лош образ
В Италия купуват скъпи телевизори, а гледат лош образ / снимка: ProntoSofia

Нормалните телевизионни програми, предавани в Италия, рискуват да навредят на скъпите телевизори с широки екрани "widescreen", които вече присъстват във всеки италиански дом.

Тревогата за това нададе Асоциацията на потребителите в Италия, която поиска от парламента да разреши този проблем по нормативен път.

Парадоксът в случая е, че въпреки че през последните години технологиите в производството на телевизори направиха гигантски крачки напред, италианските телевизионни предаватели продължават да излъчват по стария начин.

На практика телевизионните програми по повечето канали, включително и по сателитния и платен канал Sky, са във формат 4:3, или както беше едно време. "Widescreen" пък е във формат 16:9, предаде ProntoSofia.

Чрез новия формат се увеличава и подобрява значително визията за зрителя от лявата до дясната страна на екрана. По тази причина новите телевизори, както и филмите на дивиди са направени за съотношението 16:9.

Гледайки по новите си и модерни телевизори програми, направени за стария формат, италианците имат на разположение три алтернативи - да деформират образа, за да го адаптират към 16:9, да го увеличат, изрязвайки краищата или да си го поставят в центъра на екрана, оставяйки черни ленти отстрани.

При третия вариант обаче съществува риск да се повреди екранът на телевизора.

В предупреждение до потребителите фирмата "Samsung" съобщи, че дългото използване върху телевизор LCD на програми с формат 4:3 може да остави ивици по бордовете заради различните светлинни емисии и че това не се покрива от гаранцията на закупения телевизор.

Или в крайна сметка, днес много италианци купуват суперскъпи телевизори, а гледат на тях програмите по много по-лош начин, отколкото на старите си и евтини телевизори.