/ iStock/Getty Images

Устойчивостта на огромните мегалити на Стоунхендж се дължи на кварца, съдържащ се в материала, от който те са направени, предаде Ройтерс, като цитира британски учени.


Изследователите от университета на Брайтън са анализирали проба от вътрешната структура на гигантските камъни, известни като сарасени. Тя е взета през 50-те години на миналия век. Съхранявана е в САЩ десетилетия, преди да бъде върната във Великобритания през 2018 г. за изследвания.

Геохимическият анализ показва, че камъните съдържат предимно кварцови зърна с размери на песъчинки, плътно циментирани чрез преплитане на мозайка от кварцови кристали.

Стоунхендж
iStock/Getty Images

Кварцът е изключително издръжлив и не може лесно да се разпадне или да ерозира при излагане на влиянието на вятър и на времето.

"Това обяснява устойчивостта на камъка на атмосферните условия и защо е идеален материал за издигане на паметници", обяснява геоморфологът Дейвид Наш от университета на Брайтън, който е ръководил проучването.

Стоунхендж започва да разкрива някои от своите тайни (ВИДЕО)

За първи път се прави пълен научен анализ на материалите, които се съдържат във внушителните мегалитни структури на Стоунхендж.
Данните от изследването са публикувани в изданието "PLoS ONE".

Стоунхендж е построен преди около 4500 г. от каменни блокове, подредени по движението на слънцето. Някои от тях тежат по 30-40 тона. Предназначението на комплекса е неизвестно, но се предполага, че е бил използван за религиозни ритуали и астрономически наблюдения.
БТА