Стоунхендж е най-известната праисторическа реликва в Европа и един от най-обсъжданите паметници в света. Учените са се опитвали да разрешат тази загадка - щателно са изследвали очертанията на камъните, белезите по тях, дори сенките им.

Хиляди години преди построяването на Стоунхендж, същото място е населявано от мистериозен, древен народ пише каналът "National Geographic" във vbox7. Изследователят Албърт Лин предприема епично приключение в Англия и Скандинавия, за да разкрие тайните на тези хора.

Стоунхендж
iStock/Getty Images

През 20-те години на XX век археолозите откриват огромен кръгъл изкоп около Стоунхендж. Намират нещо, което може да е връзката, която търсят. Стоунхендж е разкопан наполовина. При разкопки в изкопа около каменния кръг са открити животински кости и някои от тях са от зубри.

„Някои са поставени в изкопа нарочно и смятаме, че това е било ритуал, за тези, които са ги заровили“, смята Албърт Лин.

Технологиите за увеличена реалност помагат да си ги представим. Открити са череп и челюст на зубър. Костите от зубър от двете страни на южния вход към Стоунхендж сякаш образуват свещена порта.

„Ясно е, че зубърът е бил важен символ. Тези огромни древни животни може да са връзката между Стоунхендж и Блик Мийд, която търся“, казва изследователят.

Стоунхендж
iStock/Getty Images

Блик Мийд се намира на около километър разстояние от най-известния мегалитен паметник в света. Преди няколко години археолозите откриха там близо 70 000 каменни сечива. Учените смятат, че е възможно това да е изобщо първият "град" в Британия и неговите жители може би са построили Стоунхендж.