Археолози откриха в околностите на Стоунхендж и Ейвбъри следи от древни пиршества
Археолози откриха в околностите на Стоунхендж и Ейвбъри следи от древни пиршества / iStock/Getty
Археолози от университета в Кардиф откриха в околностите на Стоунхендж и Ейвбъри следи от древни пиршества, в които участвали хора от цяла Британия, съобщи сайтът Физ.орг.

Мегалитният комплекс Ейвбъри - съперникът на Стоунхендж (ВИДЕО)
 
Кости от 131 свине били открити на 4 археологически обекта от късния неолит (2800 - 2400 г. пр. Христа) - Дарингтън Уолс, Марден, Маунт Плезънт и Уест Кенет. Оказало се, че костите са от свине, които били отглеждани в Шотландия, Североизточна Англия и Западен Уелс. Това навежда на мисълта, че хора идвали по тези места от всички краища на Острова.
По думите на учените, хората донасяли отглеждани от тях животни, за да участват в пиршества в околностите на мегалитите. Свинете били основният вид домашни животни, чието месо било консумирано по време на подобни празници.

Стоунхендж - един от най-мистичните паметници (СНИМКИ)
 
Транспортирането на свине на разстояние стотици километри изисквало големи усилия. Животните имали преди всичко ролята на задължителна такса за участниците в пиршествата.
Откритието дава възможност да се установи до каква степен е била сложна организацията на социалния живот на древните британци и как те са се придвижвали на Острова.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА