Учени разкриха тайна, свързана с камъните, използвани при построяването на Стоунхендж
Учени разкриха тайна, свързана с камъните, използвани при построяването на Стоунхендж / Thinkstock/Getty Images
Учени от Лондонския университетски колеж изследваха кариери за добив на сини камъни, използвани при построяването на Стоунхендж, и установиха как е бил построен мегалитният паметник, съобщи Юрик алърт.

Обиколката на „барабаните от Фолктън“ показва разстоянието между камъните в Стоунхендж
 
Те изясниха, че в кариерите е имало естествено формирани блокове долерит. За разлика от обелиските и каменните блокове в Древния Египет, блоковете долерит били извлечени лесно от скали чрез забиване на клинове в цепнатини между тях.
Тези необработени монолити били поставяни върху каменни или земни платформи, използвани като товарни площадки. Клиновете били изработени от относително мек аргилит (вид скала), за да не се допусне повреждане на блоковете долерит.

Стоунхендж - един от най-мистичните паметници (СНИМКИ)
 
Откритите в кариерите парчета въглен показали, че блоковете долерит са били добити около 3000 г. пр. Христа, когато бил построен Стоунхендж. В долината край Карн Гедок били открити също източници на риолит - друг вид скала, използвана при построяването на кромлеха.

Стоунхендж
Учени разкриха тайна, свързана с камъните, използвани при построяването на Стоунхендж Thinkstock/Getty Images

Това ли са убийците на строителите на Стоунхендж?

Учените смятат, че Стоунхендж първоначално е бил кромлех от необработени сини камъни, поставени в ями на Обри, които се намирали от външната страна на постройката. Гигантските сарсенови камъни, които образуват кръг с диаметър около 30 метра, били донесени 500 години по-късно.
Учените освен това поставили под съмнение хипотезата, че долеритовите монолити са били транспортирани по море, като предположили, че все пак са били донесени по суша.
 
Една от каменоломните за добив на сини камъни, от които е съставен вътрешният кръг на мегалита, се намира на хълмовете Пресели в Пембрукшър, Западен Уелс, на 300 км от Стоунхендж. Според учените, най-малко 5 монолита в състава на кромлеха произхождат именно от там.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА