Археолози се натъкнаха на недостроен дървен двойник на Стоунхендж
Археолози се натъкнаха на недостроен дървен двойник на Стоунхендж / Guliver/Getty Images

Британски археолози откриха гигантски дървен двойник на Стоунхендж в комплекса Дърингтън уолс, който е само 3 км на север, съобщи в. "Индипендънт".

Неразгаданата мистерия Стоунхендж (ВИДЕО)

Древният кръг от масивни дървени стълбове обаче така и не е бил достроен. Той е бил нарязан и затрупан. Работата е спряна рязко около 2460 г. пр. н. е., въпреки че до завършването е оставало малко. Причината вероятно е рязка религиозна и политическа промяна.

Гигантските стълбове са били извадени от дупките и вероятно са използвани за строежа на други части от комплекса. След това самите дупки са затрупани с парчета варовик. Под слоевете такъв материал в една от дупките археолозите откриха инструмент - лопата от кравешка кост, хвърлена там вероятно като символ за прекратяването на проекта, сякаш хората са се опитвали за погребат миналото.

Строежът е прекратен по същото време, когато Стоунхендж е трансформиран от кръг с голям диаметър и камъни със среден размер в по-малък кръг, но с по-масивни блокове. Тези промени археолозите свързват с прехода от неолита към бронзовата ера.

Мистериозните исторически паметници (ВИДЕО)

Археолозите твърдят, че откритието е с международно значение. Най-значителен според тях е фактът, че изграждането на комплекса е преустановено.

Източник: БТА