/ Thinkstock/Getty Images
Тайната за произхода на Стоунхендж - древния мегалитен паметник в Уилтшър, Великобритания, занимава общественото и научното въображение повече от сто години. И докато повечето проучвания търсят отговор на въпроса защо е построен Стоунхендж, малко е известно за това кой стои зад изграждането му.

РАЗГЛЕДАЙТЕ: Стоунхендж - един от най-мистичните паметници

Отговор на тази загадка дава ново изследване, съобщават ДПА и в. "Дейли експрес".

Стоунхендж
Thinkstock/Getty Images

Това ли са убийците на строителите на Стоунхендж?

Анализ на костни фрагменти, направен от специалисти от университети във Великобритания, Франция и Белгия, подкрепя схващането на археолозите, според което гигантските мегалити са пренесени на разстояние от 260 километра от каменоломна в Западен Уелс.
Изследвайки резултатите от анализа на стронциеви изотопи в костните фрагменти на 25 души, чиито останки са намерени в близост до монумента, учените са установили, че поне десет от тях не са прекарали живота си в района на Стоунхендж, а са дошли от Западен Уелс, откъдето идват и каменните блокове.
Според специалистите част от телата, погребани край Стоунхендж, са на хора, участвали в изграждането на мегалитния паметник.

Неразгаданата мистерия Стоунхендж (ВИДЕО)

"Резултатите свидетелстват за междурегионално текучество на материали и човешки ресурс", пишат изследователите в сп. "Сайънтифик рипортс".

Стоунхендж
Gulliver/Getty Images

БТА