Великденският остров, наричан още Рапа Нуи и Пасха, се намира в южната част на Тихия океан, на около 3600 км западно от крайбрежието на Чили. Той е един от най-изолираните острови в света. Днес се вярва, че полинезийците са населили Великденския остров още преди 1000 години и са започнали да изграждат своя култура.

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

Холандският изследовател Якоб Рогевен е първият, който пристигнал на острова през 1722 г. Тогава се падало Великден – оттам идва и името на острова. Той бил силно удивен, че островът е осеят със стотици каменни човешки глави, наречени по-късно моаи. Днес са открити са почти 900 такива, с различни физиономии, размери и тегло. Археолозите смятат, че със статуите местните племена са отдавали почит на предците, които бдят над тях. Те са били със статут на нещо средно между човек и бог, като с обърнатите си към морето гърбове бранели островитяните. Но тъй като няма никакви писмени данни, на учените все още им е трудно да разберат тяхното значение и начина, по който са изработени.

Мистерията на Великденския остров

Истории за каменните глави са се предавали от поколение на поколение, но писмените разкази са от доста по-късен период.

Всяка от каменните статуи е направена от огромно парче камък, като малка част от тях имат допълнително парче, което наподобява шапка. Най-големите достигат удивителните 11 метра височина и тежат близо 80 тона. Някои от статуите имат и тела, а други са заровени до раменете.

Великденският остров
ThinkStock/Getty Images

В каменна кариера на острова са намерени още недовършени статуи, една от които е почти 21 метра. Не е ясно защо работата по тях е била така внезапно прекратена и как точно тези гиганти са били местени и изправяни.

Разгадаха тайна, свързана със загадъчните статуи на Великденския остров

Има множество хипотези за предназначението на статуите и причината, подтикнала хората да ги направят. Привържениците на идеите за палеокосмически контакт дори са склонни да ги считат за дело на извънземни цивилизации.

Великденският остров
ThinkStock/Getty Images

И още:

Скрити тайни в популярни туристически места (СНИМКИ)

Историята на уникалните скални скулптури в планината Ръшмор (ВИДЕО)

Историята на Статуята на свободата (ВИДЕО)

10 места, които трябва да посетите през 2018-а (СНИМКИ)

Страдате ли от дромомания

Най-красивите гледки за събуждане на планетата

Сигурно така изглежда раят: Най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук