Великденския остров
Великденския остров / ThinkStock/Getty Images, Guliver/Getty Images
Учени от Бингъмтънския университет в щата Ню Йорк обясниха как аборигените от Великденския остров са успели да поставят на главите на статуите моаи тежащите по 12 тона каменни шапки (пукао), съобщи Лента.

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

Според археолозите за тази цел представителите на племето рапануй са използвали сложна технология за издигане на тежки предмети. Те са изграждали наклонени насипи чак до най-високата точка на главата на статуите и са използвали система от въжета.
Мистерията на Великденския остров

Рапануйците връзвали въже около цилиндричните шапки пукао. После, държейки двата края на въжето, от горната част на рампата дърпали един от краищата. Така те успявали да качат тежките цилиндрични каменни блокове с минимум усилия.

Великденският остров - островът на хилядите мистерии, Чили, Едно от най-изолираните места на планетата крие и някои от най-големите мистерии, чието разгадаване до ден-днешен представлява предизвикателство, вълнуващо умовете на учени и авантюристи. Това късче земя е Великденският остров, който се намира в южната част на Тихия океан, на около 3600 км западно от крайбрежието на Чили. Най-популярната негова загадка са прословутите моаи  причудливи каменни статуи, с големи глави, кацнали върху целия остров. Открити са почти 900 такива, с различни физиономии, размери и тегло  най-големите достигат удивителните 11 метра височина и тежат близо 80 тона.
ThinkStock/Getty Images, Guliver/Getty Images

Три цивилизации, които изчезват по необясним начин

С триизмерни компютърни модели учените са установили, че дори само 15 души са били достатъчни, за да поставят на главите на статуите моаи даже най-тежките и големи пукао.

Резултатите от изследването ще помогнат да бъде опровергана хипотезата, че рапануйската цивилизация е изчезнала заради пренаселването на острова. Те показват, че за построяването на моаите и слагането на техните каменни шапки не са били необходими много хора и други ресурси.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА