Защо изчезват Статуята на свободата, острови и Венеция?
Защо изчезват Статуята на свободата, острови и Венеция? / Guliver/Getty Images

Статуята на свободата в Ню Йорк може да бъде един от знаковите обекти на световното културно наследство, който ще бъде загубен заради климатичните промени. Такова предупреждение отправи ООН.

Доклад на екип от учени, ЮНЕСКО и Програмата за околната среда на международната организация показва "непосредствената и ясна" нужда от адресирането на проблема с покачващите се глобални температури. Изследването включва 31 природни и културни обекта, част от световното наследство, в 29 държави. Обект на анализ е възможният ефект върху тях на климатичните промени.

Януари на 2016 г. е най-топлият първи месец на годината в историята

Увеличението на глобалните температури може да застраши места като островите Галапагос. Дивият живот на тях е заплашен както от стотиците хиляди посетители годишно и нелегалния риболов, така и от повишените нива и киселинност на океанските води, затоплянето и извънредните метеорологични събития.

По-топлите зими са заплаха за древната британска обсерватория "Стоунхендж". Те водят до увеличаване на популациите на животни като къртиците, които могат да подкопаят основата на камъните и да нарушат археологическия фундамент.

Глобалното затопляне изяде 5 от Соломоновите острови

По-сериозна е опасността за шотландския островен архипелаг Оркни, чиито неолитни находища са застрашени от корозията на крайбрежните скали.

"Ако морските нива продължат да се повишават и бурите станат по-сериозни заради глобалното затопляне, огромна част от британското културно наследство ще бъде загубена", твърди ученият Адам Маркам, който оглавява изследването, цитиран от "Индипендънт".

Ерозията на бреговете заради промените в океанските води заплашва също Великденския остров. "На всяко едно от тези места вече е видим ефекта от климатичните промени. Не навсякъде той е заплаха сега, но ще бъде в бъдеще", допълва Маркам.

Богатите държави замърсяват, бедните се пържат

Комплексът при Статуята на свободата в Ню Йорк пострада сериозно от урагана Санди и десетки милиони бяха похарчени за ремонти и защитни средства. Климатолозите предвиждат, че силата на подобни явления ще се увеличава заедно с глобалното затопляне.

Нивата на морските води заплашват също места като Венеция, където вече са похарчени милиони за защита от наводнения.

"На глобално ниво има нужда да разберем по-добре, да следим и да адресираме глобалното затопляне като заплаха за културните обекти, заяви директорът на Центърът за световното наследство към ЮНЕСКО Мектилд Рослер, който изтъкна важността на постигането на целите заложени в Парижкото климатично споразумение от миналата година.

Източник: БГНЕС