Изчезването на цели държави или народи не е исторически феномен. Подобни неща са се случвали в миналото. В Близкия изток навремето са живели шумери, асирийци и египтяни, създали велики цивилизации.

Най-известният пример по нашите земи са траките, също и аварите, с тяхната могъща държава отвъд Дунав.

Европа пък е била в краката на славните римляни. Всички тях вече ги няма. Останал е споменът за някога великата им история, цивилизация и култура.

Вижте три цивилизации, които изчезват по необясним начин

Маите

Маите са класическият пример за напълно изгубена цивилизация. Техните храмове, паметници и пътища днес са напълно погълнати от джунглите на Централна Америка, а потомците на цивилизацията са разпръснати в малки селца.

Загадката за гибелта на маите

Счита се, че упадъкът на маите започнал към 900 г., а вероятната причина е свързана с промени в климата и продължаващите войни, довели до масов глад.

Три цивилизации които изчезват по необясним начин
netinfo
Вижте предсказанията на маите (ВИДЕО)

Великденският остров

Хората от Великденския остров представляват друга класическа "изгубена" цивилизация, като това разбиране се подхранва от мистичните и загадъчни каменни статуи, изобразяващи човешки глави. Техният произход е забулен в мистерия и науката все още не може да обясни напълно как тази полинезийска цивилизация е изчезнала от всички острови. Предполага се, че нейният възход е причинил изсичането на всички дървета и изчерпването на ресурсите на островите и така към 700 г. те вече не можели да поддържат населението си.

Кахокия

Много преди европейците да достигнат трайно Северна Америка, там съществувал масивен град, заобиколен с огромни земни пирамиди и дървени структури, наподобяващи Стоунхендж. Науката нарича днес този град Кахокия и останки от него могат да бъдат открити на територията на щата Илинойс.

Три цивилизации които изчезват по необясним начин
netinfo
Населението му било около 40 000 души, включително отлични архитекти, творци и фермери, които оставили след себе си най-различни инсталации. Не е напълно ясно какво накарало хората да започнат да напускат града през XIII век, но някои археолози предполагат, че това са традиционни проблеми с общественото здраве, липсата на канализация и глада.