Международен екип от учени установи кои са възможните убийци на строителите на Стоунхендж
Международен екип от учени установи кои са възможните убийци на строителите на Стоунхендж / Thinkstock/Getty Images
Международен екип от учени установи кои са възможните убийци на строителите на Стоунхендж, съобщи Лента. Става въпрос за хора, които в древността са населявали днешната територия на Холандия.

Неразгаданата мистерия Стоунхендж (ВИДЕО)

До тези изводи учените стигнали, след като изследвали над 1 милион фрагмента ДНК от древни хора, живели в Европа 4700-1200 г. пр. Христа, когато на Стария континент и близките до него острови започнала да се разпространява т.нар. култура на камбановидните чаши. Артефакти на въпросната култура се появили по различен начин на материка и на Британските острови.

Нова теория: Стоунхендж е "втора ръка"

Изследването разкрива, че в континентална Европа разпространението на т.нар. култура на камбановидните чаши не било свързано с масова миграция на хора. Появата на културни артефакти на Британските острови, по-специално на днешната територия на графство Уилтшър в Англия, където се намира Стоунхендж, е станала при заменянето на коренното население с пришълци.

Стоунхендж някога е имал форма на пълен кръг

Извършеният от екипа генетичен анализ с ДНК от хора, мигрирали на днешната територия на графство Уилтшър, показва, че те са дошли от Холандия. ДНК на строителите на Стоунхендж впоследствие на практика изчезнала от графството, а това навежда на мисълта, че коренните жители вероятно са били прогонени и изтребени от чужденците.

Стоунхендж
Thinkstock/Getty Images

Учените отбелязват, че заключенията им трябва да бъдат потвърдени от допълнителни изследвания.

Най-тежките камъни в Стоунхендж тежат по 30-40 тона. В древността основните конструкции на монумента били пренесени в Уилтшър от Уелс. Предназначението на паметника е неизвестно, макар да има предположения, че е бил използван за култови и астрономически цели.
БТА