Стоунхендж някога е имал форма на пълен кръг
Стоунхендж някога е имал форма на пълен кръг / Thinkstock/Getty Images

Учени от векове се опитват да разкрият загадката на Стоунхендж. Продължителната суша, а не математически изчисления или датиране с въглерод, обаче допринесе да се направи едно от най-значимите открития през последните няколко години - мегалитният паметник е имал форма на пълен кръг, съобщи ЮПИ.

През 2013 година почвата на обекта изсъхнала до такава степен, че се появили нещо като петна от особено кафява трева там, където би трябвало да има камъни, ако Стоунхендж бе с изцяло кръгла форма. Мъжът, който се грижи за поддържането на обекта, споменал пред местни археолози за наблюденията си.

"Докато гледах изсъхналата трева близо до камъните, си помислих, че ще е нужен по-дълъг маркуч, за да може тя да стане зелена. След това си припомних, че археолози напразно търсеха следи, които да сочат, че са били изкопани дупки, за да може в тях да се поставят камъни. Дадох си сметка, че тези петна от изсъхнала трева може би свидетелстват за наличие на подобни дупки", разказа Тим Доу.

Експерти предполагат, че Стоунхендж вероятно е бил изграден на няколко етапа през неолита. Построяването му вероятно е продължило няколко века между 3000 г. пр. Христа и 2000 г. пр. Христа.

Археолози потвърдиха предположенията на Доу, макар да не стигнаха до категорични заключения. Бъдеща суша може да позволи на учените да направят допълнителни изследвания. В идеалния случай изследването трябва да даде възможност да се направи разлика между някои петна от изсъхнала трева и други с буйна трева, отбелязаха археолозите.

"Ако в тези дупки действително е имало камъни, паметникът е имал форма на пълен кръг. Това е впечатляващо и разкрива още колко неща предстои да научим за Стоунхендж", заяви историчката Сюзън Грийни.

Резултатите от изследването са публикувани в Antiquity.

Източник: БТА