Нова теория: Стоунхендж е втора ръка
Нова теория: Стоунхендж е втора ръка / Thinkstock/Getty Images

Археолози предположиха, че мистериозният произход на Стоунхендж може да е по-различен, отколкото сме смятали, пише "Индипендънт".

По време на разкопки английски учени са открили доказателства, че камъните в популярния монумент най-напред са използвани за друго съоръжение в Уелс.
Археолозите са използвали разнообразие от техники, включително въглеродна обработка на огнища от преди хиляди години. Така те са открили, че каменната кариера, от която са добити огромните канари на знаковия обект, е била използвана векове преди построяването му.

Дупките датират от 3400 до 3200г. пр. Хр., докато се смята, че построяването на Стоунхендж в Югозападна Англия е осъществено около 2900 г. пр. Хр.
Според сегашните изследвания, „първият Стоунхендж" е бил в Уелс, а сегашният е „втора ръка съоръжение". „Рядко правим такива фантастични открития, но това е едно от тях," разказва пред „Гардиън" ръководителят на екипа проф. Майк Пиърсън.
Това е съвсем нова теория за обекта, която се присъединява към многото вече налични. Някои са по-рационални от други.

Ето и някои от тези теории:

Извънземните са осигурили технологията за направата на Стоунхендж

Има малко доказателства как монументът всъщност е издигнат. Най-големите камъни тежат по 50 тона. Цивилизацията, която е построила каменния кръг, не е оставила писмени свидетелства и не е ясно как точно го е сторила.

По времето на предполагаемия му строеж, колелото още не е било изобретено. Има някои предположения за по-древни подемни съоръжения, но в най-добрия случай археолозите правят само предположения и все още не са сигурни в пълната истина.

В книгата „Колесниците на боговете" на Ерих фон Деникен възниква предположението, че мегаструктури от древността като Стоунхендж, египетските пирамиди и каменните глави на Великденските острови са построени с ноу-хау от извънземни.

Стоунхендж някога е имал форма на пълен кръг

Направил го е великан

Според едно конспиративно вярване нефилимите - раса великани, почти погубена от потопа на Ной, са използвали своята височина и сила, за да построят Стоунхендж.

В най-старото писмено свидетелство за Стоунхендж - средновековен исторически текст от 12 век - великан помага на магьосника Мерлин с построяването на монумента.
Хубавата теория се разваля от липсата на по-сериозни исторически свидетелства за съществуването на великани.

Бил е концертна зала

Много изследователи от полето на привлекателната наука археоакустика предполагат, че Стоунхендж е построен заради музиката.

Според тях големината и формата на камъните води до прекрасна акустика, като обогатява и усилва звука от инструменти и гласове и дори създава някои странни аудио илюзии. Всичко това може би е използвано по време на празненства и ритуали.

Стоунхендж копие на храма в Делфи?

Древен еквивалент за тиймбилдинг

Дори и преди колелото, работниците са се занимавали с отегчителни извънработни дейности. Поне такава е теорията на някои историци, които смятат, че самото построяване на монумента е било демонстрация на единство.

Издигането на Стоунхендж съвпада с времена на усилено съюзяване между неолитните народи във Великобритания. Конструкцията, която със сигурност е изисквала много човешки труд, може да е била манифестация на някой от тези съюзи.

Ранна обсерватория

Дори тази теория да е вярна, Стоунхендж очевидно не прилича на съвременна обсерватория, но подредбата на камъните може би е послужила на хората да следят движението на звездите.

Почти в средата на кръга има отвор с формата на подкова, който е насочен на североизток. Това предполага, че древните архитекти са искали Стоунхендж да влиза в подредба с точките на изгрев и залез по време на зимното слънцестоене.

Изследвания на останки от животни, намерени около монумента, разриват, че прасета са били колени през декември или януари всяка година. Това може да означава ежегоден ритуал по време на равноденствието.

Източник: БГНЕС