Камъните в Стоунхендж
Камъните в Стоунхендж / Thinkstock/Getty Images
Варовиковите цилиндри отпреди 4000 години, известни като "барабаните от Фолктън", може да се окажат измервателни пособия, тъй като тяхната обиколка показва разстоянието между камъните в Стоунхендж, съобщи Лайв сайънс.

Разкриха загадката на Стоунхендж
 
Учени от Манчестърския университет и Лондонския университетски колеж са установили, че обиколката на гравираните "барабани", умножена определен брой пъти, е равна на 10 фута (3,22 м). Това е разстоянието, на което са полагани много каменни блокове и дървени стълбове през неолита, включително и тези в Стоунхендж.

Стоунхендж - един от най-мистичните паметници (СНИМКИ)
 
"Барабаните от Фолктън" са открити през 1889 г. край село със същото име в Северна Англия. Най-малкият цилиндър е с диаметър 10,4 см (4,09 инча), средният - 12,4 см (4,88 инча) , а най-големият - 14,6 см (5,76 инча). Техният размер се базира на т.нар. "дълъг фут" равен на 32,2 см (12,7 инча).
Дължината на конец, увит десет пъти около най-малкия цилиндър, е равна точно на десет фута. Тази пропорция е установена и при средния цилиндър - неговата обиколка, умножена осем пъти, също е равна на 10 фута, а на най-големия - седем пъти.

Това ли са убийците на строителите на Стоунхендж?
 
"Барабаните от Фолктън" са открити в гроб на дете и датират от късния неолитен период или от ранната бронзова епоха. Изложени са в Британския музей.
 
Смятат се за уникална находка, но век след тяхното откриване се появява и друг подобен варовиков "барабан", открит край село Лавънт в Южна Англия. Неговата деветкратна обиколка също е равна на 10 фута.
Предполага се, че различните по диаметър цилиндри с обиколка кратна на 10 фута са използвани за измерване на части от разстоянието за полагане на свещените камъни, както и за обучение по геометрия, обясни ръководителката на изследването Ан Тиътър от Манчестърския университет. Вероятно измервателните уреди през неолита са били от дърво и днес не са запазени, а варовиковите цилиндри са служели като еталон за изработката на дървените пособия.
 
Изследването е публикувано в сп. "Бритиш джърнъл ъв хистъри ъв математикс".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА