Великата китайска стена
Великата китайска стена / Guliver/Getty Images
От 2007 година светът има 7 нови чудеса - Великата китайска стена, Колизеумът в Рим, индийският мавзолей Тадж Махал, статуята на Христос Спасител в Рио де Жайнеро, древният град Петра в югозападната част на Йордания, пирамидата в Чичен Ица в Мексико и светилището Мачу Пикчу в Перу.

Те бяха избрани след надпревара, в която участваха 21 обекта, които пък бяха предварително селекционирани още през януари 2006 г. от общо 77 предложения.

Освен новоизбраните 7 чудеса на света сред 21-те финалисти бяха и Акрополът в Атина, църквата "Света София" в Истанбул, Кремъл и храмът "Св. Василий Блажени" в Москва, замъкът "Нойшванщайн" в Германия, Айфеловата кула в Париж, мегалитите Стоунхендж във Великобритания, храмовете Ангкор Ват в Камбоджа, дворецът Алхамбра в Гранада, храмът "Киомизу" в Япония, замъкът "Нойшванщайн" в Германия, Статуята на свободата в Ню Йорк, операта в Сидни, древният град Тимбукту и каменните статуи на остров Пасха в Чили.

Седемте чудеса на съвременния свят (СНИМКИ)

Предлагаме ви кратка информация за новите 7 чудеса:

Колизеумът в Италия

Огромният амфитеатър в Рим е открит през 80 г. от император Тит на церемония за игри, продължили 100 дни. Колизеумът, със своите 50 000 зрителски места, е вдъхновил дизайна на съвременни стадиони и е бил арена, където гладиатори са се сражавали до смърт.

Колизеум
Колизеумът в Италия ThinkStock/Getty Images

Великата китайска стена

6700-километровото отбранително съоръжение е най-голямата построена от човека структура в света. Голяма част от нея е издигната от 7-и в. до 4-и в. пр. Христа, за да защити отделните династии от нашествията на хуни, монголи и други племена.

Пирамидата в Чичен Ица в Мексико

Стъпаловидната пирамида, увенчана с храм на върха си, е построена на свещено място, което е било един от центровете на маите на полуостров Юкатан в Мексико. Издигната е съобразно слънчевия календар, за да може сенките по време на есенното и пролетното равноденствие да напомнят виеща се по стъпалата й змия.
Тадж Махал в Индия

Беломраморният мавзолей в Агра, в щата Утар Прадеш, е построен от император Шах Джахан между 1632 г. и 1654 г. за любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждане. Комплексът е ярък пример за комбиниране на индийския, персийския и ислямския стил в архитектурата и включва гробниците на императора и съпругата му.

Тадж Махал
Тадж Махал в Индия ThinkStock/Getty Images

Петра в Йордания

Древният град Петра в югозападната част на Йордания е построен терасовидно около Вади Муса или долината на Моисей. Бил е столица на древното царство на набатеите, намирал се е на пътя на керваните и е продължил да процъфтява под римско управление, след като набатеите били разгромени през 106 г. сл. Христа.

Статуята на Христос Спасителя в Бразилия

38-метровата статуя на Христос Спасителя с разперени ръце гледа към Рио де Жанейро на атлантическия бряг от хълма Корковаду. Изваяна е от полско-френския скулптор Пол Ландовски, тежи над 1000 тона и е изградена на части във Франция, които впоследствие били докарани с кораб в Бразилия. Статуята е тържествено открита на 12 октомври 1931 г.

Статуята на Христос Спасителя в Бразилия ThinkStock/Getty Images

Светилището Мачу Пикчу в Перу

Построени по времето на империята на инките през 15-и в., големите стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430 м надморска височина в Андите, откъдето има изглед към долина, на 500 км югоизточно от Лима. Остава загадка как големите камъни са били транспортирани на такава надморска височина, за да бъде построен отдалеченият град.

Вижте още любопитни новини за пътешественици:

Осмото чудо на света - магистралата Каракорум (ВИДЕО)

Салар де Уюни – мястото, където Раят слиза на Земята (СНИМКИ)

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

Сигурно така изглежда раят: Най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук