Светът вече има нови 7 чудеса
Светът вече има нови 7 чудеса / снимки: BGNES/DarikNews

Великата китайска стена, Колизеумът в Рим, индийският мавзолей Тадж Махал, статуята на Христос Спасител в Рио де Жайнеро, древният град Петра в югозападната част на Йордания, пирамидата в Чичен Ица в Мексико и светилището Мачу Пикчу в Перу са новите 7 чудеса на света, предадоха световните агенции.

Те бяха избрани след гласуване по интернет и чрез ес ем ес-и, в което участваха 100 милиона души от всички краища на нашата планета. Те можеха да гласуват за предпочитаните от тях "чудеса" от януари тази година.

Резултатите от гласуването бяха съобщени на стадион "Луж" в Лисабон по време на пищна церемония, напомняща церемониите по откриването и закриването на Олимпийските игри. Тя беше предавана по телевизиите в 170 държави по света и гледана от 1,6 милиарда жители на планетата.

На церемонията присъстваха бившият американски астронавт Нийл Армстронг, певицата и актриса Дженифър Лопес, бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, йорданската кралица Рания и португалският премиер Жозе Сократиш, чиято страна сега е ротационен председател на ЕС. Водещи бяха американските актьори Бен Кингсли и Хилари Суонк.

40 000 зрители на стадиона гледаха зрелищната проява, започнала с отварянето върху голямата сцена с площ от 6500 квадратни метра на огромна златна книга, върху която бяха представени древните седем чудеса на света. После книгата беше заменена от гигантски компютър, символ на вота за новите 7 чудеса на света.

Новите 7 чудеса на света бяха избрани след надпревара, в която участваха 21 обекта, които пък бяха предварително селекционирани още през януари 2006 г. от общо 77 предложения. Селекцията тогава бе извършена от жури, съставено от изтъкнати архитекти и от бившия генерален секретар на ЮНЕСКО Федерико Майор.

Освен новоизбраните 7 чудеса на света сред 21-те финалисти бяха и Акрополът в Атина, църквата "Света София" в Истанбул, Кремъл и храмът "Св. Василий Блажени" в Москва, замъкът "Нойшванщайн" в Германия, Айфеловата кула в Париж, мегалитите Стоунхендж във Великобритания, храмовете Ангкор Ват в Камбоджа, дворецът Алхамбра в Гранада, храмът "Киомизу" в Япония, замъкът "Нойшванщайн" в Германия, Статуята на свободата в Ню Йорк, операта в Сидни, древният град Тимбукту и каменните статуи на остров Пасха в Чили.

В първата част на церемония бяха обявени и кои са седемте чудеса на Португалия. Това беше жест към страната домакин на проявата, която нямаше нито един обект в списъка на 21-те претенденти, оспорващи си място сред 7-те нови чудеса на света.

Кампанията за обявяване на 7-те нови чудеса на света бе лансирана от швейцарския ненаситен турист и режисьор Бернар Вебер, след като през 2001 г. талибаните разрушиха двете гигантски статуи на Буда в долината Бамиян в Афганистан. "Идеята е да се стимулира културният диалог и взаимният културен респект", обясни пред Франс прес Тиа Виеринг, говорител на фондацията "Новите 7 чудеса" със седалище в Цюрих, Швейцария, организатор на гласуването.

Кампанията обаче не беше подкрепена от ЮНЕСКО.

Древните 7 чудеса на света са съществували преди повече от 2000 години и всички са били в региона на Средиземно море. От тях само пирамидите в Гиза са се запазили и до днес.

От днешните нови 7 чудеса на света 3 са в Латинска Америка.