Салар де Уюни е едно от най-вълшебните места на нашата планета
Салар де Уюни е едно от най-вълшебните места на нашата планета / Guliver/Getty Images
Салар де Уюни е едно от най-вълшебните места на нашата планета. Гигантското огледало на света или най-голямата солена пустиня – това са само част от определенията за безотточното езеро Салар де Уюни. Намира се в Боливия, в близост до Андите. Езерото се простира на огромна площ от над 10 000 кв. км и съдържа 10 милиарда тона сол, което го превръща в най-големия резервоар на сол в света.
Вижте магнетични снимки на Салар де Уюни

Разположено е на впечатляваща надморска височина – 3 656 метра. Формирало се е след преобразуването на няколко праисторически езера.
15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

Магията
се появява по време на дъждовния период, когато Салар де Уюни се превръща в плитко езеро и се създава неповторим огледален ефект, който кара мястото да изглежда нереално. Дълбочината на водата е само няколко сантиметра, така че човек спокойно може да се разхожда по повърхността. Водата създава несравнима магическа илюзия, че сте в небесата, тъй като отразява движещите се облаци чак до линията на хоризонта.
Когато е сухо, платото прилича на мистериозен и красив бял полигон с причудливи образувания. Солната покривка достига от 2 до 8 метра дебелина. Тук не расте нищо, с изключение на редки кактуси. Минералният слой се простира до хоризонта и блести като огледало. В този период по дъното на Салар де Уюни може да се пътува с кола.
Тук се намира и първият в света хотел от сол Palacio de Sal.

Салар де Уюни определено е едно от уникалните кътчета на земята. Огледалният образ ви кара да губите реалните граници и да се чудите кое всъщност е земя и кое – небе.
Вижте още:

5 чудеса, създадени от природата (СНИМКИ)


Пътешествие из едно от най-мистичните места на земята (СНИМКИ)

Без студ и жега: 5 уникални места, където е вечна пролет (СНИМКИ)

Сигурно така изглежда раят: Най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)


Там е най... на Земята (СНИМКИ)

10 романтични места в Европа, които ще ви пленят (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук