Ледените пещери Менденхол, Аляска
Ледените пещери Менденхол, Аляска / ThinkStock/Getty Images
Природата е най-великият художник. На нашата планета е пълно с невероятни природни чудеса, които ни предоставят приключения, достатъчни за цял живот.

Ще ви разходим из пет приказни места, които са наслада за очите.

5 чудеса, създадени от природата (СНИМКИ)

Ледените пещери Менденхол, Аляска

В ледените пещери Менденхол в Аляска водата тече по скалите под сините тавани във вътрешността на частично кух ледник. Този красив природен феномен е резултат от глобалното затопляне, заради което ледниците се топят. Ледникът Менденхол е дълъг около 19 километра и се намира в долината, носеща същото име, на 20 километра от центъра на град Джуно в Югоизточна Аляска.

Уайтомо – пещерата с „нощното небе”, Нова Зеландия

Уайтомо в Нова Зеландия е варовикова пещера, приличаща на истински подземен небосвод. Причината да свети така са живите организми в нея. И по-точно - така наречените светещи червеи. Те правят Уайтомо едно от най-извънземните места в света. Магическите насекоми и червеи в нея, излъчващи фосфоресциращ блясък, ѝ придават невероятно излъчване.
Планината на дъгата, Перу

Vinicunca е свещена планина за местните. Тук пейзажът се променя с всеки изминат метър. Може да разгледате висящи ледници, тюркоазени езера, цветни хълмове, срещи с хората кечуа и тъмночервени долини, обитавани от алпаки.

Вратата на ада, Туркменистан

Вратата на ада действително съществува. Тя се намира в средата на необитаема пустиня край град Дарваза в Туркменистан. Земята се отваря в огромна, вечно горяща дупка насред пустинята Каракум. Гледката е особено впечатляваща нощно време, когато червеният кратер се откроява на фона на пълната тъмнина наоколо с безбройните огнени езици, които се извиват в безумен танц.
Големият призматичен извор, САЩ

Големият призматичен извор в Уайоминг, се намира в най-стария национален парк в света – Йелоустоун. Диаметърът му е около 91-92 м, а дълбочината около 50 метра. Изумително красиво обагрените му води дължат невероятните си цветове на различни видове бактерии, живеещи при различна температура в отделните части на водоема. 
Вижте още:

15 гледки, които ще запомните за цял живот (СНИМКИ)

Сигурно така изглежда раят: Най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)

Изумително красиви природни феномени (СНИМКИ)


Земя като дъга: Китайският феномен Данксия (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук