Най-големият праисторически мегалитен комплекс в Европа е Ейвбъри. Той се намира на около 40 км северно от Стоунхендж. Въпреки че там е най-големият каменен кръг в Англия и в Европа, както и най-голямата праисторическа могила, създадена от човешка ръка, малцина са чували за него.

Каменните кръгове в английското село Ейвбъри са разположени са площ от 11,5 хектара и представляват композиция от два еднакви по размер каменни кръга, построени във вътрешността на голяма външна окръжност, която е образувана от 100 тежки скали.

Ейвбъри
Thinkstockphotos

Край Ейвбъри се намира една мегалитна могила, известна като Силбъри Хил. Тя е най-високата праисторическата могила, създавана от човешка ръка в Западна Европа от периода 2400-2000 г. пр.н.е.

Скрити тайни в популярни туристически места (СНИМКИ)

През 17 в. археолозите Джон Оубрей и Уилям Стюклей започват проучване на региона. През 30-те години на миналия век с проучването на каменните кръгове се заема производителят на мармалад Александър Кийлър. Той реконструира голяма част от монумента, като издига отново много от заровените камъни.

Стоунхендж - един от най-мистичните паметници (СНИМКИ)

През 40-те години Кейлър продава имението на Националния тръст за обекти с историческа и природна стойност. Предприемачът  реставрира имението Ейвбъри, което след неговата смърт, съпругата му дарява на нацията.

Ейвбъри
Thinkstockphotos

През 1986 г. ЮНЕСКО определя Ейвбъри, заедно със Стоунхендж  като за световно културно наследство.

Три цивилизации, които изчезват по необясним начин

Все още няма отговор на въпроса кой и защо е построил Ейвбъри.

И още:

Историята на загадъчните каменни глави на Великденския остров (ВИДЕО)

Разкриха загадката на Стоунхендж

Историята на уникалните скални скулптури в планината Ръшмор (ВИДЕО)

Достъпът забранен: 9 неща, които никога няма да видите (СНИМКИ)

Пет недостъпни места в света, обвити в мистерия (ВИДЕО)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук